Spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid

Spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid

Spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid? Även om det är känsligt att göra övergången från Barcelona till Real Madrid, de två stora ärkerivalerna i spansk fotboll, så är det många spelare som gjort det genom åren. Ända sedan 1902 när Alfonso Albéniz gick från Barcelona till Real Madrid. Fram till 2007 när Javier Saviola blev den senaste spelaren att göra ”den förbjudna flytten”. Inför nästa El Clasico tar vi en titt på alla spelare som spelat för Barcelona och Real Madrid genom historien. Se och spela på El Clasico live =>

Spelare som gått från Barcelona till Real Madrid

Det är sammanlagt 22 spelare som först spelat för FC Barcelona och därefter för Real Madrid. 17 av dessa har gått direkt mellan lagen, medan fem spelare gått via andra klubbar efter Barcelona innan de flyttat till Real Madrid. Alfonso Albeniz blev den förste spelaren att flytta från Barcelona till Real Madrid när han gjorde flytten redan 1902. De mest kända spelarna bland dessa är främst Michael Laudrup, Luis Figo och Ronaldo (brassen). Javier Saviola är den senaste spelaren som flyttat direkt mellan klubbarna. Han lämnade Barcelona för Real Madrid under 2007.

Spelare År Via klubb
Spain Alfonso Albéniz 1902  
Spain José Quirante 1906
England Charles Wallace 1908
Spain Arsenio Comamala 1911
Germany Walter Rozitsky 1913
Spain Ricardo Zamora 1930 Espanyol
Spain Josep Samitier 1932
Spain Joaquín Navarro 1949 Sabadell
Spain Alfonso Navarro 1950
Hungary László Kaszás 1959
Spain Justo Tejada 1961
Brazil Evaristo 1962
Belgium Fernand Goyvaerts 1965
West Germany Bernd Schuster 1988
Spain Luis Milla 1990
Spain Nando Muñoz 1992
Denmark Michael Laudrup 1994
Spain Miquel Soler 1995 Sevilla
Portugal Luís Figo 2000
Spain Albert Celades 2000 Celta Vigo
Brazil Ronaldo 2002 Inter
Argentina Javier Saviola 2007

Spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid

Spelare som gått från Real Madrid till Barcelona

Det är sammanlagt 16 spelare som först spelat för Real Madrid och därefter för FC Barcelona. Sex av dessa har gått direkt mellan lagen, medan 10 spelare gått via andra klubbar efter Real Madrid innan de flyttat till Barcelona. Luciano Lizarraga blev den förste spelaren att flytta från Real Madrid till Barcelona när han gjorde flytten 1905. De mest kända spelarna här är Gheorghe Hagi, Luis Enrique och Samuel Eto’o. När Marcos Alonso flyttade till Real Madrid under 2022 blev han den senaste spelare som spelat för både Barcelona och Real Madrid.

Spelare År Via klubb
Spain Luciano Lizarraga 1905
France Enrique Normand Faurie 1909
Spain Luis Junco 1939 Atlético Aviación
Spain Hilario 1939 Valencia
Spain Josep Canal 1946
Spain Chus Pereda 1961 Sevilla
France Lucien Muller 1965
Spain Amador Lorenzo 1980 Hércules
Romania Gheorghe Hagi 1994 Brescia
Spain Julen Lopetegui 1994 Logroñés
Croatia Robert Prosinečki 1995
Spain Luis Enrique 1996
Spain Dani García Lara 1999 Mallorca
Spain Alfonso Pérez 2000 Real Betis
Cameroon Samuel Eto’o 2004 Mallorca
Spain Marcos Alonso 2022 Bolton, Fiorentina, Chelsea

Tränare i Barcelona och Real Madrid

Det är bara två tränare som tränat både Barcelona och Real Madrid genom åren:

Uruguay Enrique Fernández

  • Barcelona: 1947–1950
  • Real Madrid: 1953–1954

Serbia Radomir Antić

  • Real Madrid: 1991–1992
  • Barcelona: 2003

Spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid

Topp 11 spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid

Här tar vi en titt på några av de bästa spelarna som spelat i både Barcelona och Real Madrid genom tiderna. Läs vidare nedanför och ta del av topp 11 spelare som spelat i både Barcelona och Real Madrid i historien:

Den senaste spelaren att representera både Barcelona och Real Madrid är Saviola. Han anslöt till Barcelona år 2001 från River Plate med stor hype kring sin talang, men hans ungdom och bristfälliga teknik hindrade honom från att göra ett stort intryck i den katalanska klubben. Efter att ha tillbringat tid på lån hos Sevilla och Monaco återvände han till Camp Nou för att avsluta sitt kontrakt, innan han 2007 gick över till ärkerivalen Real Madrid utan någon övergångssumma. I Madrid tillbringade han två säsonger men lyckades bara göra fem mål under den tiden.

Kameruniern anslöt till Real Madrid som 15-åring och inledde sin karriär med att spela för B-laget innan han lånades ut till Leganés. Efter att ha återvänt till Real Madrid fick han begränsad speltid och valde att gå på lån till Espanyol och senare till Mallorca. Under sin tid i Mallorca, som sträckte sig över fyra säsonger från 2000 till 2004, etablerade Eto’o sig som en framstående spelare. År 2004 lämnade han Mallorca för att skriva på för Barcelona, där han blev en nyckelspelare och var en del av laget som vann den historiska trippeln under säsongen 2008-2009.

Brasilianaren var känd för sin förmåga att göra mål, oavsett vilket lag han representerade. Efter bara en säsong med Barcelona (1996-97) gick han vidare till Inter. Därefter blev det en flytt till Real Madrid sommaren 2002, där han skulle tillbringa fyra och ett halvt år av sin karriär. Under sin tid i Real Madrid delade han anfallspositionen med den legendariske Raúl. Se och spela på El Clasico live =>

Det år som Figo lämnade Barcelona, gjorde klubben ett försök att förstärka laget genom att värva Alfonso Pérez, en spelare med tidigare erfarenhet från Real Madrid men som nyligen kom från Real Betis. Tyvärr levde Pérez inte upp till förväntningarna under sin tid i den blåröda tröjan. Hans prestationer var långt ifrån imponerande och han fick inte mycket speltid på planen.

Mittfältaren som gjorde sin debut i Barcelonas A-lag år 1995 skulle senare även representera Real Madrid. Celades tillbringade dock en säsong med Celta Vigo innan han tog steget till Real Madrid.

Övergången av Figo från Barcelona till Real Madrid anses vara en av de mest traumatiska flyttarna i Barcelonas historia. Figo, en centralfigur under fem säsonger och till och med kapten för klubben, skapade en djup förbindelse med laget och dess fans. Efter flytten till Real Madrid fortsatte han att spela i ytterligare fem säsonger för huvudstadsklubben, vilket ytterligare förstärkte det dramatiska och kontroversiella i övergången.

Enrique, som tränade Barca nyligen, lämnade Real Madrid och tog steget till Barcelona år 1996. Efter att ha tillbringat fem säsonger hos Real Madrid valde han att skriva på för den katalanska klubben. Efter övergången till Barcelona lämnade han sitt förflutna i Madrid bakom sig och dedikerade åtta säsonger till Barcelona, där han kände sig välkommen och uppskattad.

Den katalanska anfallaren har också haft chansen att representera båda klubbarna, även om det bara blev några få framträdanden i Real Madrids A-lag. Efter en imponerande säsong i Mallorca, skrev han på för Barcelona där han tillbringade fyra år av sin karriär. Garcia anlände till Barcelona med ambitionen att konkurrera om anfallsplatsen med Kluivert, men lyckades inte riktigt etablera sig under sin tid i klubben.

Den danska stjärnan var en central figur i Johan Cruyffs Barcelona-era. Trots detta kände han sig till sist inte fullt ut uppskattad, vilket ledde till att han valde att skriva på för rivaliserande klubben. Romarios ankomst år 1993 begränsade danskens möjligheter att spela på det sätt han önskade. Med endast tre utländska spelarplatser tillgängliga och med Stoichkov och Koeman redan i truppen blev det svårt för Laudrup att få speltid. Efter sin tid i Barcelona spelade han för Real Madrid mellan 1995 och 1997.

Kroaten anlände till Bernabéu som en hyllad spelare från Röda Stjärnan, men hans tid i den spanska ligan skulle inte lämna ett lika minnesvärt avtryck. Prosinecki tillbringade tre säsonger (1991-94) i Real Madrid innan han fortsatte sin karriär med en säsong i Oviedo. Därefter följde en kortare period i Barcelona på ungefär halvannat år, där han dock inte lyckades göra någon betydande succé.

Rumänen tillbringade två säsonger i vardera lag. Trots att han inte hade några framstående säsonger i något av lagen så kommer Hagi alltid att bli ihågkommen för sin talang. I Sverige minns vi kanske honom bäst från VM 1994 när hans Rumänien slogs ut av Sverige i kvartsfinalen. Se och spela på El Clasico live =>

Läs mer om El Clasico:

Leave a Comment